Partax

Bantning och rökning

shutterstock_100258469

Det är många som säger att cigaretter kan hjälpa dig att gå ner i vikt. De flesta är väl tonåringar som gärna vill vara så smala som möjligt och letar efter förevändningar för att röka. Men det är värt att fråga sig om det är en ren myt eller om det ligger någon sanning i det? Dessutom är det bra att veta om elektroniska cigaratter överhuvudtaget kan förbättra konditionen.

Uppenbart finns det inte något direkt förhållande mellan rökning och bantning. Cigaretter i sig själv kan inte leda till att man tappar vikt. Vad de dock gör är att de minskar aptit. Så när man röker, äter man mindre. Man hamnar således i en så kallad kaloriunderskott och går ner i vikt. Ändå är det inte så enkelt som det låter.  Man kan inte bara sluta äta, tappa vikt och tänka att allt går bra.

När man slutar äta, slutar man ge kroppen den näring som håller immunförsvaret igång. Med andra ord förvarar kroppen de kalorier som den får till en ganska större grad. Det vill säga att när du senare känner dig nöjd med din vikt och börjar äta igen kommer du att gå upp i vikt snabbare än du egentligen gick ner.

Det stämmer att nikotinintaget ökar förbränningen lite, men cigaretter har mycket dålig effekt på både hälsan och formen. Nikotin framkallar cancer och minskar syreupptaget. Ett värre syreupptag betyder avsevärt värre träning. Effekten blir dålig oavsett om det gäller muskelbyggande eller viktminskning. Därför kan det betala sig att köpa en e cigarett om man är rökare och samtidigt tränar mycket för att uppnå bra form.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *