Partax

Klädsel vid jobbintervju

shutterstock_93314440

Nu är jag frilans skribent och arbetar för det mesta hemmifrån, men jag har varit på många olika jobb- och anställningsintervjuer i mitt liv. Jag har lärt att känna de oskrivna reglerna när det gäller beteende och klädsel för det livsviktiga samtalet. Jag vill gärna dela mina erfarenheter och insikter med er.

Första intrycket du gör på din framtida arbetsgivare är jätteviktigt. Du ska alltså verka som en målinriktad, intelligent och artig person, som vet hur man klär sig för ett visst tillfälle och har situationsförståelse. Det är allmänt känt att när man träffar någon för första gången så brukar man att dömma hans eller hennes utseende först. Det är därför viktigt vad du signalerar med dina kläder.

Så vad ska man ta på sig för en jobbintervju? Oberoende av arbetsmiljön är det viktigt att klä sig professionellt. Du kanske frågar dig själv om vad som är en lämplig dress code. Tja, för att vara helt ärlig beror det mycket på vilken ställning du har sökt. Om du är en kreativ designer kommer din framtida arbetsgivare troligen att leta efter någon slags kreativitet i din outfit. Men om du vill jobba på en bank,  se till att du köper en elegant och stilfull kostym. Även om majoriteten av arbetsgivarna i Danmark föredrar en avslappnad stil framför klassisk, skulle det ändå vara en bra idé att välja klassisk. Det är alltid bättre att klä sig upp istället för ner.

Den perfekta klädseln för en kvinna, som har en anställningsintervju i Danmark, skulle kunna beskrivas som “business casual”. Välj klassiska färger (svart, brun, grå, marinblå) för din jacka och byxor eller kjol, och så matcha dem med klassiska skor. Välj en blus som är bekväm att ha på (eftersom du förmodligen kommer att gestikulera) och som täcker bröstet helt. Det är mina råd till er, damer! Lycka till!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *